GIANMARIA TESTA - DA QUESTA PARTE DEL MARE - MEN AT WORK (LIVE)

Artiest info
Website
 

Label: Le Chant Du Monde
distr.: Xango

We hadden het er hier recent nog over: de volledige catalogus van onze voorkeurszanger uit Italië, Gianmaria Testa, wordt opgepoetst en heruitgegeven. Aan de ene kant stemt me dat een beetje droevig, omdat mijn collectie dan een ietsje minder waard zal worden -ik heb namelijk alles van de man in originele uitgave in huis- maar aan de andere kant blijken de heruitgaven dermate veel betere klank te bevatten, dat ik met graagte de nieuwe versies naast de oude op de plank zal zetten. Van kwaliteit kan ne namelijk nooit genoeg in huis hebben.

Vijf jaar na ’s mans voortijdige overlijden, stellen nazaten en platenfirma vast dat er nog altijd veel vraag is naar de platen van Testa en dus namen ze de wijze beslissing alles opnieuw beschikbaar te maken voor een publiek dat het niet allemaal van bij het begin kon volgen. Over de eerste worp, waarin “Montgolfières” en “Extra-Muros” uit respectievelijk 1995 en 1995 zaten hadden we het dus onlangs. Vandaag zijn er “Da Questa Parte del Mare” uit 2006 en “Men at Work”, de dubbele live-plaat uit 2013, zodat we alweer een flinke stap voorwaarts zetten.

U hoeft van mij niet te verwachten dat ik u deze of gene plaat meer aanbeveel dan enige andere. In mijn ogen is dit namelijk allemaal verplichte aanschaf. “Da Questa Parte del Mare”, is bij voorbeeld onmisbaar omdat de geweldige Paolo Fresu en Bill Frisell er op meespelen, maar vooral omdat de plaat een kantelpunt vormt in de carrière van Testa: dit is een conceptalbum over hedendaagse migratiestromen. Testa filosofeert over de redenen waarom mensen het risico willen lopen om hebben en houden achter te laten en op zoek te gaan naar een beter bestaan. De plaat werd wereldwijd erg goed ontvangen, kreeg bekroningen alom en zorgde ervoor dat Testa een heuse wereldtournee kon ondernemen en eindelijk de erkenning kreeg die hij al jaren verdiende. Tel daarbij op dat de plaat een wereldsong bevat als “Al Mercato di Porta Palazzo” bevat, een liedje dat Testa live elke keer met een minutenlang verhaal inleidde, zodat iedereen zeker goed zou verstaan waarover het gaat. De vaste begeleiders vullen de prachtige kamerorkest-instrumentatie op nogal sublieme wijze in en ik kan niet ontkennen dat deze plaat ten huize H. tot de vaakst gedraaide uit het repertoire van Gianmaria behoort.

Nu, dat geldt in nauwelijks mindere mate ook voor de dubbele live “Men at Work”, eigenlijk de eerste plaat van Testa, die een wereldwijde release kende. Deze prachtige (her)uitgave bevat twee meer dan volwaardige CD’s en een avondvullende DVD. Die DVD werd in Turijn opgenomen, de CD’s zijn het resultaat van prachtig knip- en plakwerk uit de tournee van 2012/2013 in Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk: 22 eigen songs en een cover van Fabrizio de André’s “Hotel Supramonte”, met begeleiding van Giancarlo Bianchetti op gitaar, Nicola Negrini op bas en Philippe Garcia op drums en percussie. Ook dat blijft een doosje, dat elke eurocent van de aanschaf meer dan waard is. Ik kan het niet genoeg herhalen: absoluut onmisbaar spul van een heel grote meneer, die helaas veel te vroeg dit ondermaanse heeft verlaten…

(Dani Heyvaert)